Telefon
WhatsApp
Tokat'ta 260 bin dönüm arazide kapalı sulama yapılacak

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Tokat'ta 260 bin dönüm arazide kapalı sulama sistemiyle su tasarrufu sağlanacak

 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, kentte 260 bin dönüm arazinin kapalı sulama sistemine geçilmesi için hazırlanan 3 milyar lira bedelli projenin ihalesinin ekim ayında yapılarak çalışmalara başlanacağını belirti. Arslan, "Büyük bir sulama projesini hayata geçirmek için 'bismillah' dedik. Önümüzdeki ay proje ihalesini yapacağız. 260 bin dönüm araziyi kapalı sulamaya akıllı sisteme kavuşturacağız. Bu sayede eskiye oranla su kullanımında 3'te 1 oranında tasarruf sağlanmış olacak" dedi.

 

PROJE DEĞERİ: 3 MİLYAR TÜRK LİRASI

Tokat'ta Kazova bölgesinde 260 bin dönüm arazinin kapalı sulama sistemi ile sulanması için Devlet Su İşleri 7'nci Bölge Müdürlüğü proje hazırladı. Toplam 3 milyar değerinde olan projenin ihalesi ise Ekim ayında yapılacak. Hazırlanan kapalı sulama sistemi projesi ile, sulamada kayıp kaçak suların önüne geçilerek ve yıllık olarak 3'de 1 su tasarrufu sağlayacak. 260 bin dönüm arazide vahşi sulama ile yıllık yaklaşık 180 milyon metre küp su kullanımı yapılırken, kapalı sulama sistemi ile yıllık 110 milyon metre küp kadar kullanım olacak.

 

YILLIK 70 MİLYON METREKÜP TASARRUF SAĞLANACAK

2022 yılında verimli bir hasat döneminin geçirildiğini söyleyen Arslan," Yeni döneme hazırlanmak için, dünya da gıda krizinin tedarik zincirlerinin gündem olduğu dünya da Tokat'ta tarım alt yapılarını geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Ekim ayı içerisinde Kazova'nın tamamını kapsayacak toplam 260 bin dönüm alanı kapsayan kapalı sulama projesinin ihalesini gerçekleştireceğiz. İhale bittiği zaman 260 bin dönüm arazi kapalı sulamaya, akıllı sulamaya kavuşmuş olacak. Bu ihaleyle mevcut kanallarımızla birlikte sarf ettiğimiz su miktarında 3'de 1 azalma olacak. Şuanda 180 milyon metre küp su kullanıyoruz sulama için, inşallah akıllı sulamayı hayata geçirdiğimiz zaman su sarfiyatı 110 milyon metre küpe düşecek. Yaklaşık maliyeti bugün ki fiyatlarla proje bittiği zaman 3 milyarın üzerinde dev bir proje çiftçimize hayırlı olsun" dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği