Telefon
WhatsApp
Tokat Olgunlaşma Enstitüsünde  7 atölyede unutulmuş el sanatları canlanıyor

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde kurulan 7 atölye ile unutulmuş sanatlar gün yüzüne çıkartılıyor. Bazı unutulmaya yüz tutmuş sanatlar ise modernize edilerek günlük yaşantıda kullanılacak ürünler yapılıyor.

 
 

Türkiye genelinde sayısı 24 olan ve Tokat’ta da 2017 yılında hizmet vermeye başlayan Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, unutulmaya yüz tutmuş ve günümüzde de devam eden meslekleri tekrar gün yüzüne çıkartmaya devam ediyor. Olgunlaşma Enstitüleri kurulurken kuruluş amaçları kadınlara yönelik eğitim ve üretim amaçlanıyor. İlk kurulduğu dönemde başarı sağlayan enstitüler ülke genelinde de yaygınlaşmaya başlıyor. Açılan iller arasında Tokat’ın da yer alması kentte olumlu işler yapılmasını sağlıyor. Kentte açılan Enstitü bünyesinde kurulan 7 farklı atölye ile yeni ustalar yetiştirilirken yeni eserlerde yapılarak satışa sunuluyor. Enstitü sadece olduğu ile değil bölgesinde bulunan illerinde unutulmuş el sanatlarını ve eserlerini gün yüzüne çıkartmaya çalışıyor.

 

Unutulmuş yada günümüzde yapımı durmuş ürünleri günlük yaşantı için uyarladıklarını ifade eden Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aslı Gül, “Burada unutulmuş el sanatlarımızı ve ürünlerimizi bire bir aynı olmak şartı ile yaparak üretimini sağladık. Unutulmaya yüz tutmuş eserlerimizin yanlarında bulunan usta öğreticiler bu sanatı öğreniyor ve bu sanatın yapım tarzını başka ürünler üretmekte kullanıyoruz. Aynalı çarık, unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatıdır. Fakat biz bu ürünü modernize ederek günümüze uyarlıyor ve gençlerimize temas etmesi için çabalıyoruz. Onun için cep telefonu kılıfları, çarık tarzında sandaletler yapıyoruz.

 

Bakır ustamız var. Unutulmaya yüz tutmuş mu? bilinmez ama, böyle dövme bakır yapılmıyor. Onu da biz ne yaptık, dövme bakırı da değerlendirdik. Modernleştirerek peçete yüzüklüğü yaptık, pasta standı, mumluklar ve çerezlikler yaptık. Hepsi orijinal dövme bakır ve el işçiliği ile yaptık. Hiçbir üründe makine ve fabrikasyon olmadan tamamıyla el işçiliği ile yapıldı. Bunlar çok kıymetli ürünler. Bu sanatta benim bir tane ustam var. Ben istiyorum ki sadece olgunlaşma enstitüsü üretip satmasın, bunu bu işe küsmüş, bu işten artık ekmek yiyemiyoruz diyen tüm ustalara alternatif olsun kazanç olsun istiyoruz. Ben bu ürettiğimiz ürünlerin tamamının talep göreceğini düşünüyorum. Onun için ben istiyorum ki Tokat’ın bütün el sanatları ustaları kazansın.

 

Tahta baskı işi günümüzde de devam ediyor. Fakat biz burada elvan baskı haricinde hiçbir baskı yapmıyoruz. Bu işin orijinali elvan baskıdır. Fırça boyama elbisede kullanılabilir ancak yazmada orijinali elvan baskıdır. Kentte ustalarımız var ama kimse elvan baskı yapmıyor. Zaman ve uğraş açısından karşılığını bulamadığını düşünüyor. Ama biz burada elvan baskı dışında baskı yapmıyoruz.

 

Diğer yandan beyaz işimiz var. Nakış işini canlandırmaya çalışıyoruz. Biz istiyoruz ki eskiden çeyizlerde sandıklarda bulunan o desenleri yeniden gündeme getirelim ve günümüze taşıyalım. Onları makine ile değil el nakışı ile yaparak gün yüzüne çıkartmayı hedefliyoruz. Bununla beraber Tokat’ın kendine özgü olan iğne oyasını gün yüzüne çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği