Telefon
WhatsApp
TOKAT KALESİ DÜNYA TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Hititlerden, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar savunma amaçlı kullanılan Tokat Kalesinde sur güçlendirmeye yönelik restorasyon çalışmaları devam ediyor

 
İlk olarak Hititler tarafından doğal surlara sahip olması nedeniyle 5’inci yüzyılda kullanılmaya başlandığı düşünülen Tokat Kalesi, Roma Dönemi'nde de yol güvenliği için kullanılmıştı. 500 yıl kadar Bizans egemenliğinde kalan Tokat Kalesi, 1074 yılında Danişmend Melik Ahmet Gazi tarafından fethedildi. Danişmend, Selçuklu, İlhanlı, Eretna, Kadı Burhanettin ve Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde de savunma amaçlı kullanılan kale, dik ve sarp kayalar üzerine kurulu olduğundan doğal bir hisara da sahip bulunmakta.

5 MİLYON LİRA HARCANDI
Tokat Valiliği tarafından Tokat Kalesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da vermiş olduğu desteğe ek olarak, Tokat İl Özel İdaresi’nin kontrolünde restorasyon çalışmaları başlatıldı. 5 milyon liralık ödeneğe sahip çalışmalarda öncelikle sur güçlendirmeleri yapılıyor. Ardından alınacak ek ödeneklerle kalenin turizme kazandırılması hedefleniyor. Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, yapılan çalışmaları sık sık yaptığı ziyaretlerle yerinde inceliyor.

DÜNYA TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Kaleyi önemli kılan bir başka unsur ise Eflak’ı yönettiği esnada Müslüman Türkleri keyfi olarak kazığa oturtarak öldürdüğü için Kazıklı Voyvoda, yine Müslümanların kanını içtiği için de yerel halk tarafından vampir olduğundan şüphe edildiğinden Kont Drakula’nın esir olarak burada kalmış olması. Bu lakaplarla anılan Eflak Prensi 3. Vlad’ın 1444 ve 1448 yılları arasında 4 yıl boyunca Tokat Kalesinde mecburi ikamete tabi tutuldu. Eflak’ta yönetimi 1456 yılında ele geçiren Vlad, burada Müslüman Türklere yaptığı eziyetler sonrasında kendisini meşhur eden lakapları aldı.

VALİ HATİPOĞLU ÖZEL İLGİ GÖSTERİYOR
Tokat Kalesi’ndeki yapılan çalışmaları yakında takip eden Tokat Valisi Numan Hatipoğlu,  bir açıklama gerçekleştirdi. Vali Hatipoğlu konuşmasında: “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle il özel idaresi tarafından şu ana kadar 5 milyon lira tutarında bir restorasyon gerçekleştirildi. Bu restorasyonun devam etmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığıyla görüşmelerimiz ve restorasyonla ilgili olarak yeni ödenek taleplerimiz bulunmakta. Tokat Kalesi'ni bölgemizin en önemli cazibe merkezlerinden birisi haline getirmeyi hedefliyoruz” ifadelerinde bulundu.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği