Telefon
WhatsApp
Tokat’ın simgelerinden birisi olan Ak Zambak mevsimi başladı

Tokat’ın simgelerinden birisi olan Ak Zambak mevsimi başladı. Osmanlı’dan kalma 20 çiçeği 80 bin adede çıkaran Aydemir Ailesi, taleplere yetişemiyor

 
Tokat’ta 4 yıl önce Osmanlı Dönemlerinden günümüze kadar ulaşmış 20 Ak Zambak Çiçeğini 80 bine çıkaran Fikret Aydemir’in mirası eşi ve çocukları tarafından devam ettiriliyor. 2 ay önce hayatını kaybeden Fikret Aydemir’in eşi ve çocukları, ürettikleri çiçeklerin polenlerini yurtdışına, yapraklarını ise reçel ya da çay olarak işleyerek yurtiçine satıyor.

 

 

Akdeğirmen Mahallesinde evli ve 3 çocuk babası Fikret Aydemir’in hobi olarak başladığı akzambak bahçesinde hasat bu sezon hüzünlü başladı. Yaklaşık 2 ay önce geçirdiği bir rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Aydemir’in mirasına oğlu gözü gibi bakıyor. 54 yaşındaki Kadriye Aydemir ile 35 yaşındaki oğlu Erdi Aydemir, 700 metrekarelik bahçede çiçek açan zambaklarla yakından ilgileniyor. Özenle toplanan çiçeklerin yaprak ve polenleri ayrılarak kurutuluyor. Kozmetik sektöründe polenleri değerlendirilen çiçeklerin yaprakları ise reçel olup sofraları süslüyor.

 

 

Eşinden kalan çiçekleri emanet olarak gören Kadriye Aydemir, ömrü boyunca bu çiçeklere bakmaya devam edeceğini söyledi. Aydemir: “Rahmetli bize güzel bir emanet bıraktı. Emanetlerine sahip çıkmaya çalışacağız çocuklarımla birlikte. Devam diyoruz Akzambağa. Her günümüz çiçeklerle geçiyor. Sabah kalkıyoruz işte çiçek toplamaya başlıyoruz. Çiçekler topladıktan sonra toplarken polenlerini ayrı alıyoruz. O gıda boyasında kullanılıyor. Topladıktan sonra o çiçekleri tek tek ayıklıyoruz. Bir kısmını reçel bir kısmını çay olarak kurutuyoruz. İsteyenlerin oluyor, talebi çok oluyor. İlaç sanayisinde olsun, kozmetikte olsun, her yere, Türkiye'nin her yerine yolluyoruz” diye konuştu.

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği