Telefon
WhatsApp
Tokat

Tokat’ın lezzetleri Türk Mutfağı Haftası’nda bir kez daha görücüye çıktı. İlimizde bu hafta görevine başlayan Vali Numan Hatipoğlu, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile birlikte Tokat’ın geleneksel yemeklerini anlattı. Vali Hatipoğlu ve Başkan Eroğlu damak çatlatan lezzetleri tatmak için herkesi Tokat’a davet etti.

 

Yurdumuzun dört bir yöresinin, 81 ilinin kendine özgü nice güzel damak tadı, yemeği, sofrası var. İçleri sıra da kadim şehrimiz Tokat'ın Tokat Kebabı, Pehlili Pilavı, Etli - Baklalı Dolması, Keşkeği, Bacaklı Çarbası... Türkiye'nin tüm lezzetlerinin yer aldığı "ASIRLIK TARİFLERLE TÜRK MUTFAĞI" kitabı T.C. Cumhurbaşkanlığı ve sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle hazırlandı, 81 ile gönderildi. Söz konusu kitabının çıkışıyla birlikte 21 Mayıs ile 27 Mayıs tarihlerinin Türkiye genelinde 'TÜRK MUTFAĞI HAFTASI" olarak kutlanmasına karar verildi. Kutlamalar kapsamında Tokat'ımızda da Tokat Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Belediyesi işbirliği ile kutlama etkinlikleri olacak. İlk etkinlik dün Hıdırlık Sosyal Tesislerinde Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır ve Şube Müdürü Selahattin Adıgüzel, Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar'ın katılımıyla yapıldı. İlimizde göreve yeni başlayan Vali Hatipoğlu da ilk tadımlarını burada yaptı.

 

21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında Tokat Belediyesi Hıdırlık Sosyal Tesisleri’nde Tokat’ın geçmişten günümüze uzanan lezzetleri anlatıldı. Ayrıca programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Anadolu'nun binlerce yıllık geleneksel yemek tariflerinin ilk kez sağlıklı ve atıksız yönleriyle dünyaya açıldığı "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabı da tanıtıldı.

 

Vali Numan Hatipoğlu, Tokat’ın eşsiz bir gastronomi şehri olduğunu vurgulayarak, “Türk mutfağı dünya genelinde apayrı bir yere sahip. Binlerce yıldır Orta Asya’dan yapılan seyahatlerle gelen bir birikimi barındırıyor. Halkımızın yaşamı ve kültürü ile ortaya çıkmış büyük bir zenginlik. Bu zenginliğin günümüze de taşınması için bir farkındalık oluşturuyoruz. Çünkü bu yemekler çaba ve özveri isteyen bir emekle ortaya çıkıyor. Bu hafta içerisinde hem otellerimizde hem resmi kurumlarımızın yemekhanelerinde Türk mutfağına ait yemekler ikram edilecek. Bugün de Sayın Belediye Başkanımız, Müdürlerimiz ve basın mensuplarımız ile birlikte yemeklerimizin tanıtımını yapıyoruz. Tokat gerçekten tarihi ile kültürü ile ve yemekleri ile eşsiz bir noktada. Biz de bunun dünyada ve ülkemizde daha fazla tanınması ile ilgili çaba göstereceğiz. Elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Hayırlı uğurlu olsun diyorum” ifadelerini kullandı.

 

Tokat’a has lezzetleri sıralayan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Tokat’ın mutfağının önemli yemeklerinin en başında Tokat Kebabı geliyor. Kebabımız 45 dakika süren bir pişirme sürecinde, ateşe temas etmeden, özel bir fırında yapılan özel bir yemek. İçerisinde Tokat’a ait sebzelerin ve Karayaka kuzusunun olduğu eşsiz bir lezzet. Bununla beraber Tokat, yaprağın başkenti olan bir şehir. Yaprağımızın meşhur olmasının altında yatan sebep ise inceliği ve damarsız olması. Sarma deyince de küçük küçük yapılan et dolması ve baklalı dolma akla gelir. Ayrıca bacaklı çorba dediğimiz kesme hamurdan ve yeşil mercimekten oluşan bir başka yemeğimiz var. Keşkeğimiz, toyga çorbamız var. Yine ağır misafirlere ikram edilen yemeklerin şahı pehlili pilavımız var. Tabi yemeklerin sunuş şekli de önemli. Bakırdan yapılan kaplarda sunuluyor. Bu da Tokat’ın geçmişten beri bakırcılıkta ne kadar yoğun bir şehir olduğunu anlatan başka bir özellik. Halâ da bazı evlerde bakır kaplar kullanılır. Tokat mutfağı anlatılmaz, tadılır. Bu yüzden de 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında Türk mutfağının çok özel bir parçası olan Tokat’ta bu damak çatlatan lezzetleri tatmak için herkesi davet ediyoruz. Tokat’a gelmek, kebabını yemek, sarmasından tatmak gerek” dedi.

 

Vali Hatipoğlu ve Başkan Eroğlu ile beraberindekiler açıklamanın ardından tanıtımı yapılan lezzetleri tattı.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği