Telefon
WhatsApp
Ninelerimizin yaptığı el sanatı tekrar gün yüzene çıkartıldı

 Cumhuriyet döneminden önce yapılan ve günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında yer alan Dive Dokuma Tokat Olgunlaşma Enstitüsü tarafından gün yüzüne çıkartılarak yaşatılması sağlanıyor.

 
 
Türkiye genelinde sayısı 24 olan ve Tokat’ta da 2017 yılında hizmet vermeye başlayan Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, unutulmaya yüz tutmuş ve günümüzde de devam eden meslekleri tekrar gün yüzüne çıkartmaya devam ediyor. Enstitü bünyesinde kurulan 7 farklı atölye ile yeni ustalar yetiştirilirken yeni eserlerde yapılarak satışa sunuluyor. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında yer alan ve Cumhuriyet döneminden öncede yapıldığı tahmin edilen ‘Dive Dokuma’da enstitüde kurulan atölyede yapılarak günümüzde devam etmesi sağlanıyor. Dive dokuma 2 kadın usta tarafından yapılıyor ve yeni ustalar yetiştirilmesi için eğitim veriliyor. Gönüllü olarak öğrenmeye gelen stajyer öğrenciler ile de bu sanat yaşatılmaya çalışılıyor.

 

ULUSAL BOYUTTA BİLİNEN BİR DOKUMA HALİNE GELDİ

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aslı Gül, “Dokuma Atlası projesi ülkenin ihtiyacı olan bir şeydi. Yerinde üretme ve yerinde keşfetme durumu gerçekleşmiş oldu. Bu kapsamda Tokat’ın dive dokumasını kim bilirdi. 4-5 yıl öncesine kadar dive dokuma, unutulmuş, köylerde tezgahlar tavan aralarına kaldırılmış, yapanlar bile hafızasından silmişler. Dokuma atlası projesi ile beraber tekrar tezgahlar ortaya çıktı. Kara tezgah dediğimiz tezgahlar getirildi. Dokuyanlar aktive edildi. Ustalarımızın sayıları şuanda çok az. Bizim amacımız bu sayıyı arttırmak. Şuan gönüllü gelen stajyer öğrencilerimiz var. Bu işi öğrenmeye çalışıyorlar. Bizde bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Dive dokumayı modacılara gönderdik. Unutulmuş meslek şuanda ulusal boyutta bilinen bir dokuma haline geldi. Bunun daha da ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.

“UNUTULMUŞ SANATLARI GENÇLERLE BULUŞTURUYORUZ”

Gül, “Dive dokumayı biz geleneksel halde dokuyoruz ama günümüze uyarlayacak şekilde başka başka tasarımlar haline dönüştürmeye çalışıyoruz. Desenleriyle renkleriyle kullanım alanlarıyla gençlere hitap edecek ve gençlerle buluşacak bir noktaya taşımaya çalışıyoruz. Olgunlaşma Enstitüsünün en büyük ve en önemli misyonu budur. Sadece kenarda köşede antika gibi dursun değil bunu günlük hayatımızın içine temas etmek. Genç neslimizin bizim geleneksel el sanatlarımıza temas etmesini istiyoruz. Kenarda duran hiçbir şeyin insana bir faydası yok. Temas edip faydalandığımız da bir anlamı var. Bizim derdimizde budur” diye konuştu.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği