Telefon
WhatsApp
Mühr-ü Süleyman'ın Gizemi Latifoğlu Konağı'nda Yaşıyor

Tokat'ın kalbinde, 1746 yılından beri tarihi bir miras olarak ayakta duran Latifoğlu Konağı, Osmanlı'nın barok mimari üslubunun en güzel örneklerinden biridir. Konağın zengin ahşap ve alçı süslemeleri, ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Konakta "Mühr-ü Süleyman" motifinin kullanıldığı alçılı tepe pencereleri dikkat çekiyor.

Latifzâdeler, Tokat’ın tarihi boyunca sahip olduğu nüfuzlu âyan ailelerinden biridir. Tapu sicil kayıtlarına göre, 1874 yılında Latifzâde Mûsâ ve Osman tarafından yaptırılan bu muhteşem yapı, Tokat'ın merkez Gaziosmanpaşa Bulvarı'nda tarihine tanıklık etmektedir. 1746 yılında Osmanlı'nın barok mimari üslubunda inşa edilen Latifoğlu Konağı, tarihinin yanı sıra mimari zenginliğiyle de dikkat çeker.

Konağın eşsiz "L" şeklindeki planı, ahşap karkas arası kerpiç dolgulu yapısıyla bilinir. Üzerini koruyan kırma çatı, alaturka kiremitlerle kaplanmıştır. Taş döşemeli geniş avlusu içerisinde kare planlı bir havuz barındırırken, konak odaları "L" şeklinde bir sofa etrafında konumlanmıştır.

Konağın birinci katında, sofaya açılan ve aşevi ya da işevi olarak bilinen bölüm, günlük işlerin yapıldığı ve aynı zamanda mutfak olarak kullanıldığı alandır. Bu kat ayrıca "hamam odası" ve bir diğer küçük odayla tamamlanır. Hamam odası, kare planlı ve tek kubbeli hamamla bağlantılıdır. Hamamın küçük bir soğukluk-soyunmalık kısmı bulunup, alttan ısıtmalıdır. Konağın ikinci katı, haremlik-selamlık bölümüyle tanınır. Bu katta "Paşa odası", bir yatak odası ve bir başka küçük oda bulunur.

"Mühr-ü Süleyman" motifi dikkat çekiyor

Latifoğlu Konağı, ahşap, alçı ve kalemişi süslemeleriyle göz kamaştırır. Hamam odasının ahşap tavanı, kapısı, yüklük ve dolap kapakları bitkisel motiflerle süslenmiştir. Paşa odası, barok stil ahşap tavan göbeği, dolap ve yüklük kapaklarıyla öne çıkar. İkinci kattaki havuzbaşı odasının yaldızlı ahşap tavanı ve İstanbul tasvirleriyle bezeli duvarları etkileyicidir. Konağın alçı işçiliği ise en çok Paşa odasındaki ve havuzbaşı odasındaki ocaklarda, tepe pencerelerinde göze çarpar. Özellikle "Mühr-ü Süleyman" motifinin kullanıldığı alçılı tepe pencereleri dikkat çekicidir.

1988 yılında, Latifoğlu Konağı, Tokat Müzesi bünyesine dahil edilmiş ve bölgenin özgün eşya ve kıyafetleriyle donatılarak, mankenlerle canlandırılmıştır. Bugün, Tokat'ın geleneksel ev kültürünü yansıtan bir Müze-Ev olarak tarihinin ve mimarisinin güzelliklerini ziyaretçilerine sunmaktadır.

Kaynak: tokathaber.com.tr

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği