Telefon
WhatsApp
Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın

Tokat Sağlık İl Müdürlüğü’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzman Dr. Bahadır Orkun Özbay, “Keneyi hafife almayın, tedbiri elden bırakmayın” diyerek vatandaşı uyarırken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi

 
 
 
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzman Dr. Bahadır Orkun Özbay, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında bilgi vererek korunma yollarını anlattı.

 

Uzman Dr. Özbay, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, keneler aracılığıyla taşınan bir hastalıktır. Bulaşı yöntemlerinden bahsetmek gerekirse; öncelikle insan vücuduna tutunmasıyla bulaşabilir. Çıplak elle temas etmek, onları ezmekle bulaşabilir. Hayvanların üzerindeki kenelerin çıplak elle kırılmasıyla, ezilmesiyle bulaşabilir.  Enfekte hayvanların sıvılarıyla salgılarıyla bulaşabilir. Ya da enfekte hastalarımızın sıvılarıyla salgılarıyla bulaşabilir. Tokat gibi endemik bölgelerde ilkbahar-yaz dönemlerinde kırsal alanlara gittiğimiz zaman risk altında olacağımızı bilmemiz lazım. Bu bölgelerde korunmamız lazım. Neler yapmalıyız?  Kene çok küçük bir hayvan olduğu için gözle görülebilmesi için açık renkli kıyafetler giyebiliriz. Kene zıplayarak tutunmaz. Tırmanarak tutunduğu için yere açık renkli örtüler serebiliriz. Hayvancılıkla uğraşan kişilerin özellikle hayvanların üzerinde kene gördüğü zaman çıplak elle kırmaması, ezmemesi gerekmektedir. Ayrıca kırsal alana gittiğimiz zaman pantolonumuzun paçalarını çoraplarımızın içine alabiliriz” dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği