Telefon
WhatsApp
Büyük Şair Cahit Külebi Tokat'ta Şiirlerle Anılacak

Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2. Zile Cahit Külebi Şiir Şöleni, 11 Haziran 2024'te Zile Kalesi'nde gerçekleşecek. Etkinlikte merhum şair Cahit Külebi şiirlerle anılacak. Detaylar haberimizde!

 

Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Öğretmen Akademileri kapsamında, Zile İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde "2. Zile Cahit Külebi Şiir Şöleni" düzenleniyor. Bu etkinlikte, Türk edebiyatının önemli isimlerinden merhum şair Cahit Külebi, şiirlerle anılacak. İşte bu anlamlı etkinlik hakkında detaylar:

 

Şiir Şöleninde Yer Alacak Değerli Şairler

  1. Zile Cahit Külebi Şiir Şöleni'ne birçok değerli şair katılacak. Etkinlikte, Abdullah Çömez, Ahmet Divriklioğlu, Ahmet Karpınar, Ali Bal, Altan Serim, Kumrugül Türkmen Akın, Muhammed Mehmet Gül, Muhammed Münzevi, Mustafa Uçurum, Şenol Korkut ve Tekin Kireçci gibi önemli isimler yer alacak. Bu şairler, Cahit Külebi'nin anısına yazdıkları ve seçtikleri şiirleri seslendirerek, büyük şairi anacaklar.

 

 

Zile Kalesi'nde Şiir Dolusu Bir Akşam

Zile Kalesi’nin tarihi atmosferinde gerçekleşecek olan bu anlamlı etkinlik, katılımcılara unutulmaz bir şiir şöleni sunacak. Zile Kalesi’nin eşsiz manzarasında, Cahit Külebi’nin anısına yazılan ve okunan şiirler, geceye farklı bir anlam katacak. Şairlerin seslendireceği şiirler, katılımcıları edebiyatın büyülü dünyasında bir yolculuğa çıkaracak.

 

Katılım ve Bilgi

  1. Zile Cahit Külebi Şiir Şöleni'ne katılmak isteyenler, Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirler. Etkinlik, Tokat halkına ve tüm şiir severlere açıktır. Katılımcılar, şiir dolu bu geceye dahil olarak, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cahit Külebi’yi anma fırsatı bulacaklar.

 

Cahit Külebi Kimdir?

Cahit Külebi ya da asıl adıyla Mahmut Cahit (9 Ocak 1917, Tokat - 20 Haziran 1997, Ankara); şiir, anı ve çeviri türünde eserleri bulunan, Cumhuriyet Dönemi'nde özgün üslubuyla yazdığı şiirleriyle tanınan, eserleri İngilizce ve Fransızca dahil olmak üzere 20'den fazla dile tercüme edilmiş Türk şair ve eğitimcidir. Şiirlerinde Mahmut Cahit, Nazmi Cahit, Cahit Erencan, M. Cahit imzalarını da kullanmıştır.

 

Cahit Külebi, Erzurum'dan Tokat'a göçmüş bir ailede dünyaya gelmiştir. Erken yaşta okula başlamıştır. İlkokulu Zile, Artova ve Niksar'da okumuştur. Ortaokul ve liseyi Sivas Erkek Lisesi’nde yatılı tamamlamıştır. Külebi'nin biyografisi incelendiğinde küçük yaştan itibaren edebiyata ilgi duyduğu görülmektedir. Öğrenci olduğu dönemde iyi eğitim almış, alanında uzman kişilerden ders alma fırsatı bulmuştur. Yayımlanan ilk şiirlerini lise yıllarında yazmıştır. Şair, üniversite eğitimini İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamlamıştır.

 

Cahit Külebi, üniversiteden mezun olduktan sonra Antalya Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği, Ankara Devlet Konservatuvarı ve Gazi Lisesi’nde öğretmenlik ve idarecilik yapmıştır. 1956 yılında müfettişliğe geçen Külebi, bir süre Millî Eğitim Bakanlığı kültür müsteşar yardımcılığı da yapmıştır. Emekli olduktan sonra da çalışmış, Türk Dil Kurumu yayım kolu başkanlığı ve Türk Dil Kurumu genel sekreterliği görevlerini yürütmüştür.

 

Cahit Külebi'nin yaşam özeti başarılarla doludur. Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü gibi ödüller almıştır. Şiirleri yurt dışında da çok beğenilmiş ve İtalya'da düzenlenen geniş kapsamlı bir şiir yarışmasına onur konuğu olarak davet edilmiştir. "Atatürk Kurtuluş Savaşında" isimli şiiri, konservatuvardan öğrencisi Nevit Kodallı tarafından Atatürk Oratoryosu olarak bestelenmiştir.

 

Cahit Külebi’nin kitapları Varlık Yayınları, Hisar Yayınları, Cem Yayınları, Derinlik Yayınları, Adam Yayınları, Kelebek Yayınları, Başak Yayınları ve Bilgi Yayınevi gibi birçok yayınevi tarafından yayımlanmıştır.

 

Cahit Külebi Eserleri Nelerdir?    

Cahit Külebi’nin 14 adet eseri aşağıda listelenmiştir:

 

Süt

Şiirler

Yangın

Rüzgar

Adamın Biri

Bütün Şiirleri

Yeşeren Otlar

Güz Türküleri

Şiir Her Zaman

Sıkıntı ve Umut

İçi Sevda Dolu Yolculuk

Atatürk Kurtuluş Savaşında

Sanatçının Öyküsü Düz Yazıları

Türk Mavisi (The Turkish Blue Selected Poems)

 

Cahit Külebi'nin İlk Eseri Nedir? 

Cahit Külebi'nin ilk şiir kitabı 1946 yılında yayımlanan "Adamın Biri"dir.

 

Cahit Külebi'nin Kaç Tane Eseri Vardır?      

Cahit Külebi’nin 10’dan fazla kitabı yayımlanmıştır.

 

Cahit Külebi Şiirleri   

Cahit Külebi’nin 11 adet şiir kitabı aşağıda listelenmiştir:

 

Süt

Şiirler

Yangın

Rüzgâr

Türk Mavisi

Adamın Biri

Bütün Şiirleri

Güz Türküleri

Yeşeren Otlar

Sıkıntı ve Umut

Atatürk Kurtuluş Savaşında

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği