Telefon
WhatsApp
Borsa Başkanı Lütfi Bora Yeniden Aday

Tokat Ticaret Borsası Başkanı Lütfi Bora, “Borsa yönetimine geldiğimizden beri çok şükür hedefleyip de gerçekleştiremediğimiz projemiz yok. Ayaklarını yere sağlam basan projelerle uğraşıyoruz. Biz göreve geldiğimizde 400 bin lira borç ile başladık. Bir çöpümüz dahi yoktu. Toparlamak 2 dönemimizi aldı. Şu anda borsamızın yaklaşık mal varlığı 20 milyon liranın üzerindedir” dedi.

2013 yılından beri 2 dönemdir Tokat Ticaret Borsası Başkanlığını yürüten Lütfi Bora bugün bir basın toplantısı düzenleyerek geride kalan 9 yılı değerlendirdi. Yeni dönemde de mevcut yönetimi ile Tokat Ticaret Borsası’na aday olduklarını duyuran Başkan Lütfi Bora, “Bizim yapacağımız işler daha bitmedi. Geçen hafta bir adaylık açıklaması oldu bir üyemiz tarafından. Keşke adaylık açıklamasını borsamızın salonunda yapsaydı daha memnun olurduk. Biz bu toplantı salonunda üyelerimiz için yaptık. Burada genç girişimciler, kadın girişimciler her türlü toplantı seminerlerini yapıyorlar. Burası 350 tane üyemizin kendi malı” dedi.

 

Borsa üyelerinden ve üye olmayan esnaflardan bazı serzenişlerin kulaklarına geldiğini ve bunun üzerine bir basın açıklaması yapma ihtiyacı duyduklarını aktaran Başkan Lütfi Bora, ‘Tokat Ticaret Borsası ne yapıyor? Tokat Ticaret Borsası bu zamana kadar neler yaptı?’ gibi kulağımıza gelen bir takım duyumlar var. Üyelerimizin beşte biri Tokat’ta. Beşte dördü de ilçelerimizde. Amasya Taşova'da olanlar var. Üyelerimiz neler yaptıklarımızı birebir temasta olduğumuz için çok iyi biliyorlar. Bugün bir bilgilendirme toplantısı olarak basın mensuplarımızla buluşmayı düşündük. 2013 yılının Mayıs ayında göreve geldiğimizden bu bugüne kadar neler yaptık, bunları anlatmak istiyorum” diye konuştu.

2013 yılında göreve geldiklerinde Tokat Ticaret Borsası’nın bir binasının ve bir aracının olduğunu fakat bunların rehin altında olduğunu kaydeden Başkan Bora, “Belediyeye olan 1 milyon 700 bin lira borca karşılık mevcut binamızı belediyeye verdik ve 400 bin liralık borçla borayı devraldık. Geldiğimizden bir ay o binadan ayrıldık. Yani biz 2013’te göreve geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Ayrıca 400 bin lira borcumuz vardı. Akabinde yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla beraber şimdiki binamızda olan 3 ofisi satın aldık. Hatta dedik ki; kiralayalım mı, satın mı alalım? Derken kira öder gibi taksit yapar gibi banka kredileri ile 3 adet ofis satın aldık. İçini kendi imkanlarımızla düzenledik. Programlara katılma noktasında cenazelere gitme noktasında hep toplu hareket noktasında bir de minibüs aldık. Tokat Ticaret Borsamızda makam aracı bulunmamaktadır.

Baktık ki borsamızın tanınabilirliği, şeffaf ve hesap verilebilirliği adına akreditasyon belgemiz yok. Bunu odalar ve borsalar birliği ve Rıfat Bey’de çok önemsiyor, ilk hedefimizden biri de oydu. Çalışmalarımıza başladık. Personelimizin de deneyimli olması bizim için çok büyük bir avantajdı. Akreditasyon belgemizi aldık. Akreditasyon belgesi sayesinde şu anda Tokat Ticaret Borsası’yla yurt dışında herhangi bir yerde olan borsa; örneğin Paris Ticaret Borsası aynı yeterlilikte hizmet veriyor. Bağımsız denetimden 2 yılda bir denetleniyoruz. Verdiğimiz hizmet kalitesi, hizmet anlayışı yurt dışında herhangi bir borsa neyse Tokat Ticaret Borsası da şu anda o durumda” şeklinde konuştu.


Hizmeti üyelerin ayağına götürmek için mobil araç oluşturduklarını kaydeden başkan Bora, “Niksar'daki, Erbaa’daki, Turhal’daki, Amasya'daki, Taşova’daki üyelerimizin Tokat Ticaret Borsası’na geleceği yerde, biz hizmeti ayaklarına götürmek için bir araç satın aldık ve bunun mobil hizmet aracına çevirdik. Oradaki üyemiz tıpkı borsamıza gelmiş gibi hizmet görüyor. Bu Türkiye’de ender hizmetlerden biridir” dedi.


Üyeleri tarımsal ve hayvansal konulardaki devlet teşvikleri konusunda bilgilendirmek için gazete çıkarttıklarını kaydeden Bora, “3 ayda bir çıkan gazetemizde yeni ve değişen yönetmelikler, kanunlarla ilgili bilgilendirme yapıp diğer kamu kurumlarıyla beraber tüm üyelerimize bunları aşağı yukarı 9 senedir yani 40-50 baskıdır istikrarlı bir şekilde ulaştırıyoruz” dedi.


Borsanın 350 tane üyesi olduğunu bu rakamın 85-90 tanesinin Tokat'ta, diğerlerinin de ilçelerde olduğunu aktaran Başkan Bora, “Tokat buğday pazarında yerimizin olmadığını gördük. Bir tane seans salonu aldık, içini döşedik. Turhal buğday pazarını satın alarak üyelerimize teslim ettik. Tokat'ın bundan haberi yok. Bu Turhal üyelerini ilgilendiren bir şey. Tokat'taki STK’ların veya meslek örgütlerinin içinde tüm ilçe ve çevre illerde üyesi ve irtibat olan tek kurum biziz. Diğer bütün STK ve meslek örgütleri Tokat Merkez İlçe ile sınırlıdır. Bunun bilinmesini istiyorum” dedi.


Bora, borsa üyeleri için yapılan hizmetlerin bazılarını ise şöyle sıraladı; “İkinci döneme geldiğimizde 2018’de bir seçim yaşadık ama yapacaklarımız bizim bitmemişti. Bu dönemde 2020 yılında toplantı salonumuzu aldık. Üyelerimizden gelen bir istekle bizim analiz cihazları alındı. Laboratuvarımız yoktu, bunları yaptık. Pertem analiz cihazı aldık. Şimdiki değeri yaklaşık 1 milyon lira olan bir cihaz. Şu anda Turhal’da aktif olarak çalışıyor. Şunu da not olarak söyleyeyim, Turhal Buğday Pazarı, Tokat Buğday Pazarından daha büyük. Çok da aktifiz. Orada esnaf sayısı Tokat’tan fazla. Üyelerin çözüm noktasında yetkililerini en üst düzeyde görüşerek sorunlarını hallediyoruz. Tokat Buğday Pazarımızın biraz pasif olduğunu, şehir merkezinde kaldığını gördük. Bununla ilgili geçen yıl Büyük Buğday Pazarı Kooperatifi kurduk. Yer noktasında da birkaç alternatifimiz var ama Yeni Sanayi Sitesi’ne daha yakın olması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. En kısa zamanda da bunu yapacağız” diye konuştu.


Borsa olarak yapılan çalışmaların Tokat kamuoyuna çok fazla yansımaması hakkında konuşan Başkan Lütfi Bora, “Bizler işlerimizden feragat ederek buradayız. Yani biz meslek örgütünün başındayız ama her birimizde bir veya birkaç meslek sahibiyiz. Gecemizi gündüzümüze katarak da Türkiye ekonomisi için Tokat ekonomisi için reklam tarafı az, iş tarafı çok hareket etmemiz lazım. Belki ondan üyemiz olmayan esnaf arkadaşlar veya toplumda bazı kesimler serzenişte bulunmuş olabilir” ifadelerini kullandı.


Tokat Ticaret Borsası’nın 30 Ekim 2022 itibari ile hiçbir yere, hiçbir kuruma borcunun olmayacağını belirten Bora, “Kurumumuz düzenli ödemelerini yapıyor. Göreve geldiğimizde önümüzde bir sürü birikmiş fatura vardı. Bunların hepsini ödedik. Kurumun borcu bizim borcumuzdur. Biz bu anlayışla kendi işimizi yaptığımız gibi yapıyoruz. Grubumuzdan şu anda hiçbir ticaret erbabının alacağı yok” dedi.


Tokat’ın ticaret, tarım, hayvancılık ve sanayi alanında eksikleri olduğunu söyleyen Tokat Ticaret Borsası Başkanı Lütfi Bora, tespitlerini ve önerilerini şu ifadeler ile özetledi;

Tokat’a öncelikli olarak güzel bir hayvan pazarı gerekiyor. Buranın hayvan yoğunluğu bölgedeki en yakın ve en büyük havan pazarı olan Şarkışla’ya kaydı.

Tokat'ta bir mısır gerçeği var. Önümüzdeki yıllarda da bu konuda sulama noktasında ve depolama noktasında sıkıntılar olacağı gözüküyor. Borsamız, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Odalar ve Borsalar Birliğinin kurduğu lisanslı depoculuk A.Ş.’ye ortaktır. Artık tarım konusu stratejik bir konu haline geldi. Gerek iklim değişikliği dolayı olsun, gerek işte kuzeyimizdeki öngörülemez savaşlardan dolayı olsun… Arpaydı, mısırdı bunlar artık çok stratejik ürünler. Bunların depolama noktasında Tokat'ta bizim tasarladığımız bir kurutma tesisinin kurulması ile buna öncülük etmek istiyoruz. Kanunların el verdiği noktada borsamızda, kanunların yetmediği yerde de kendimiz işin içine girerek bir kurutma tesisi kurmayı planlıyoruz. Mısır olacaksa kurutma tesisi olacak.

Almus Barajının çıkış bölümüyle Tokat merkezin arasında 480 metre kot farkı var. Bunu eğer boru içine alabilirsek şehir merkezinde de sağ kanatta da sol kanatta da olsun hazır kanallarımız var içerisinden geçecek. Sadece 2 metre 3 metre çapında bir boruyla bu suyu zirveye kadar götürebiliriz. Yani çok zor bir mühendisliği yok. Sadece hazır olan kanatlarının içerisinde bir boru geçecek. Kanalımız çok eski. Yazılı ve görsel medyada takip ettiğimiz kadarıyla Tokat'ta sulama sıkıntısı gerçeği var.”

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Tokat Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği