Afet Risklerini Azaltmak İçin Tokat’ta Önemli Adımlar Atılıyor
İç İşleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında, 13 Ekim "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" kapsamında 81 il valiliğiyle İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) değerlendirme konulu bir video konferans toplantısı gerçekleştirildi.
İç İşleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş başkanlığında, 13 Ekim "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" kapsamında 81 il valiliğiyle İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) değerlendirme konulu bir video konferans toplantısı gerçekleştirildi. Bu önemli toplantıya Tokat’ı temsilen Tokat Valisi Abdullah Köklü, ildeki ilgili kurum amirleri katıldı. GAMER’deki toplantının ardından Vali Köklü, yapılan çalışmalar ve hedeflerle ilgili kapsamlı bir basın açıklaması yaptı.
Birleşmiş Milletler Tarafından Belirlenen Önemli Gün: Afet Risklerini Azaltma Günü
Vali Abdullah Köklü, yaptığı açıklamada, "Küresel risk farkındalığını artırmak ve afet risklerini azaltma kültürünü teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1989 yılında alınan 44/236 sayılı karar ile 13 Ekim tarihi 'Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü' olarak belirlenmiştir." dedi. Bu kapsamda düzenlenen etkinliklerin, afet risklerine karşı alınacak önlemler konusunda önemli bir farkındalık oluşturduğunu vurguladı.
2021’de Yürürlüğe Giren İl Afet Risk Azaltma Planları Değerlendirildi
Vali Köklü, 2021 yılında yürürlüğe giren İl Afet Risk Azaltma Planlarının (İRAP) hayata geçirilme sürecinde yapılan değerlendirmelere değindi. Toplantının ana amacının, bu planların uygulama süreçlerindeki eylem ilerleme durumlarını gözden geçirmek, karşılaşılan sorunları analiz etmek ve iyi uygulamaları paylaşmak olduğunu ifade etti. Ayrıca, afet risklerini azaltmaya yönelik stratejik bakış açısının ortaya konulmasının da bu toplantının ana hedeflerinden biri olduğunu belirtti.
81 İl Valiliğinin Katılımıyla Çevrimiçi Toplantı Gerçekleşti
İçişleri Bakanlığı GAMER yerleşkesinden gerçekleştirilen video konferans toplantısına 81 il valiliği çevrimiçi olarak katıldı. Toplantıda, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Vali Okay Memiş, 81 il valisine hitap ederek, Türkiye genelindeki afet risklerinin azaltılması için yapılan çalışmalardan bahsetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" kapsamında afet yönetiminde afet risk azaltma çalışmalarının oynadığı kilit rolü vurgulayan önemli mesajlar verdi.
Tokat’taki İl Afet Risk Azaltma Planı Üzerinde Değerlendirmeler
Çevrimiçi toplantının ardından Vali Abdullah Köklü başkanlığında Tokat İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısına devam edildi. Toplantıda, yerel düzeyde hazırlanan ve uygulamaya konulan afet risk azaltma planları detaylı bir şekilde ele alındı. Vali Köklü, Tokat’taki afet risklerini azaltmaya yönelik olarak belirlenen amaç, hedef ve yapısal-yapısal olmayan eylemlerin, şehrin geleceği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Tokat İl Afet Risk Azaltma Planı’nda 183 Eylem Bulunuyor
Tokat İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, şehir genelinde uygulanmak üzere 183 farklı eylem belirlendiğini ifade eden Vali Köklü, bu eylemlerden 65’inin deprem riskine karşı, 14’ünün kütle hareketlerine (heyelan, kaya düşmesi), 57’sinin taşkın (sel, su baskını), 16’sının salgın hastalıklar ve 31’inin ise afet ve acil durumlarla ilgili olduğunu açıkladı. Köklü, 54 eylemin öncelikli olarak kırmızı renkle işaretlendiğini ve 33 eylemin bugüne kadar tamamlandığını belirtti.
Tamamlanan Eylemler: Yapılaşma Kontrolleri ve Afet Bilinçlendirme Eğitimleri
Vali Köklü, bugüne kadar tamamlanan önemli eylemler arasında, afet riski olan alanlarda yapılaşmanın düzenli olarak kontrol edilmesi ve yol altyapılarında yetersiz olan bölgelerde iyileştirme çalışmalarının yapılmasının yer aldığını ifade etti. Kütle hareketlerine (heyelan, kaya düşmesi) yönelik 6 farklı alanda ıslah çalışması yapıldığını, taşkınlara karşı 9 farklı alanda taşkın koruması, dere ikmali ve diğer altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirtti.
Deprem ve diğer afetlere yönelik farkındalık eğitimleri ile 244.065 kişiye ulaşıldığını söyleyen Köklü, Tokat il genelinde yapılan bu eğitimlerin, vatandaşların afetlere karşı bilinçlenmesi açısından son derece faydalı olduğunu vurguladı. Özellikle okullarda yapılan afet farkındalık eğitimleri ve tatbikatlarda 394.503 kişinin katılım sağladığını aktardı.
Afet Risklerini Azaltmaya Yönelik Planların İlerlemesi
Tokat İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çerçevesinde belirlenen 183 eylemin %0-25 ilerleme düzeyinde 94 eylem, %26-50 ilerleme düzeyinde 27 eylem, %51-75 arası 13 eylem ve %76-100 arası 49 eylemin tamamlanma sürecinde olduğu kaydedildi. Vali Köklü, yapılan bu çalışmaların Tokat’ın afetlere karşı daha dirençli bir hale gelmesi için büyük önem taşıdığını belirterek, toplantıda verdiği talimatlarla sürecin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.
Afet ve Acil Durumlarda Farkındalık Artıyor
Toplantının sonunda Vali Köklü, Tokat’ta afetlere karşı toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla yapılan eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. Tokat’ta AFAD gönüllüsü ve Destek AFAD gönüllüsünün aktif olarak afet risk azaltma çalışmalarında yer aldığını belirtti.
Köklü, "Bu gönüllü sayılarının artması için çalışmalarımız devam edecek. Afet bilinci sadece resmi kurumlarla değil, halkın da katılımıyla oluşturulmalıdır." diyerek sözlerini tamamladı.
Benzer Haberler
Tokat’ta 10 Kasım’da Hayat Durdu: Atatürk’e Saygı Duruşu
Atatürk Turhal'da sevdiği şarkılarla anıldı
MUSTAFA ARSLAN ÇAMLIBEL TÜNELİ 2025 YATIRIM PROGRAMINDA
BAKAN KASAPOĞLU” TOKAT’A 100 YILIN YATIRIMI YAPILDI”
TOKAT’TA AK PARTİ MERKEZ İLÇE KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ
Tokat'ta "Bir ve Birlikte Hilal'e Doğru Türkiye" Toplantısı
Tokat'ta Kuraklık Alarmı! Sular Çekildi, Kayalıklar Ortaya Çıktı
Koç Holding'den 10 Kasım Mesajı: